Biografie

Jan Henk de Groot (1975)

De Groninger singer-songwriter werd bekend onder de naam Henkus. In 2002 won hij o.a. de publieksprijs tijdens de GPVN en de 3FM demo award. De single She’s the girl werd een bescheiden hit en zorgde vooral in Noord Nederland voor bekendheid. In 2007 stopte de band en Jan Henk nam meer tijd voor werk en gezin. In 2010 was dit gezin ook weer een reden om de muziek op te pakken.

Jan Henk’s zoon Riff werd drie jaar geleden geboren met een slokdarmafsluiting. Het eerste jaar van zijn leven speelde zich daarom voornamelijk af in ziekenhuizen. Als een soort dagboek schreef Jan Henk 10 liedjes over zorgen, tegenslagen en hoop.

Het album Riff kreeg lovende recensies.

Revolver ****: “Tijden geleden dat ik een cd in handen kreeg waarvan de teksten zo direct en persoonlijk zijn en waarvan het verhaal zo prachtig verwoord is”.

Musicfrom: “Het resultaat is een van de meest persoonlijke en een van de mooiste albums die we de afgelopen tijd hebben gehoord”.

MusicMaker*****: “Singer-songwriteropera.. Na twintig keer luisteren lopen de rillingen nog steeds over m’n rug.. Het geheel is een prachtige Folkplaat, met een beetje bluegrass”.

Muziekis: “De teksten hebben een diepe betekenis en een gelaagdheid die op een zodanige wijze muzikaal worden ondersteund dat de toehoorder in de omschreven en bezongen scenes wordt ingetrokken.”

 Naast zijn Engelstalig werk zingt en schrijft Jan Henk ook liedjes in het Gronings. Regelmatig kwamen zijn ‘Kielsterachterweg’, ‘T Leste laid’ en ‘Aaltied zo’ al voorbij op de radio. Afgelopen zomer was de single ‘Mamme van Michel’ een grote hit in noord Nederland en behaalde de eerste plek in de Noord 19 van RTVnoord. In November 2013 kwam Jan Henks eerste Groningstalige album uit met de titel “Weerom”. Jan Henk won in maart 2014 met dit album de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs.

Reacties op Weerom:

De Groot heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar. Hij lijkt daarmee hetzelfde (fiets)pad te bewandelen als Daniël Lohues. ( Carlo Deuten )

Sfeervolle plaat die nostalgie ademt en een mooi beeld schetst van vervlogen tijden ( DVHN)

Een geboren liedjesschrijver die ze zijn liedjes ook met veel meer verve uitvoert dan hier in het genre gebruikelijk, kunnen we Jan Henk de Groot onderhand tot een van de toppers rekenen binnen het gilde der Nederlands(talig)e singer-songwriters. (HEAVEN)

Verder werkte Jan Henk met o.a. Felix Maginn (Moke), Iris Kroes, Leonie Meijer, Vanderlinde, Edwin Jongedijk, Twarres en hardstyle DJ Frontliner.

In het najaar van 2014 touren Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk met akoestische gitaren langs de noordelijke theaters als ‘De Troebadoers’.

Op 9 juni 2014 ontving Jan Henk de RTVNoord muziekprijs ‘Grunny’

140609-grunny

VIDEO Mamme van Michel: http://www.youtube.com/watch?v=NNJipxK2NAY

VIDEO Dubbelcassettedeck: http://www.youtube.com/watch?v=4XphuAUNvFE

 

Lees hier recensie ‘Weerom’

Schermafbeelding 2013-11-15 om 23.09.06

Lees hier het verhaal RIFF in het Dagblad van het Noorden