Biografie

 

Grunneger Troebadoer 

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassettedeck‘ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel‘. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd.

In 2017 deed Jan Henk voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma ‘Tachtig Tammo’ en het Dagblad van het Noorden kopte: “ Baldadig, grappig en ontroerend”. Ruim 40 shows door heel Nederland en geheel Groningstalig. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken” .

De Groot boekte ook successen met De Troebadoers (met Alex Vissering en Edwin Jongedijk). Ze maakten twee rootsy albums: Veenhoes sessies (2015) en Onbekinde wegen (2018)

Eind 2018 werd Jan Henk ziek en vonden artsen een goedaardige tumor in zijn rechterlong. Deze stressvolle en angstige periode leidde tot een herwaardering van het leven en een nieuw album volgde: De wolf is trug! De plaat kwam tot stand in samenwerking met Harmen Ridderbos (Town of Saints) die achter de knoppen zat. De muziek is meer gelaagd en er zijn invloeden te horen uit de folk, rock en elektronische muziek. Het album kreeg lovende recensies en een tweede theatertoer bracht Jan Henk naar meer dan 30 theaters.

Jan Henk won o.a. de Grote Prijs van Nederland publieksprijs in 2001, de DvhN streektaalprijs in 2014 en 2020 voor zijn albums Weerom en De wolf is trug. In 2014 kreeg hij de Grunny (RTVNoord muziekprijs) voor zijn verdiensten in de Groninger muziek.

Frits Spits: “dit album moet overal in Nederland worden gehoord” (over De wolf is trug)

Jury streektaalprijs: “Gevarieerde optimistische liedjes waar het enthousiasme vanaf spat”

De Groot heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar. Hij lijkt daarmee hetzelfde (fiets)pad te bewandelen als Daniël Lohues. (Carlo Deuten RTVDrenthe)

Een geboren liedjesschrijver die zijn liedjes ook met veel meer verve uitvoert dan hier in het genre gebruikelijk, kunnen we Jan Henk de Groot onderhand tot een van de toppers rekenen binnen het gilde der Nederlands(talig)e singer-songwriters. (HEAVEN)

“ Grote verrassing was Groninger Jan Henk de Groot. Met heerlijk droge humor pakte hij vanaf de eerste seconde zijn publiek in…, Hilarisch was zijn ode aan het dubbelcassettedeck..” Meppeler Courant

“Voortreffelijke, gevarieerde plaat die pittige (folk) popsongs afwisselt met hartverscheurende folkballades die de vergelijking aankunnen met het beste werk van Daniel Lohues en Jack Poels” (Heaven popmagazine)

“De Groot bewijst met ieder lied dat streektaal een verrijking is voor de Nederlandse muziek” (MusicMaker)

VIDEO Noar Stad

VIDEO  Mamme van Michel

VIDEO  Dubbelcassettedeck