Grunny 2014 en 2016

De Grunny is maandagmorgen uitgereikt aan zanger en muzikant Jan Henk de Groot. De Grunny is de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. De Groot kreeg de prijs uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink.

Jan Henk de Groot (1975) is al van jongs af aan in de weer met muziek en bandjes. Zijn Groningstalige debuutalbum ‘Weerom ‘ verscheen in oktober vorig jaar. Maar dat album is allerminst het begin van zijn carrière in Groningen.

Samen met bevriende muzikanten timmerde hij van 2000 tot 2007 hard aan de weg met de band Henkus. Met name hun single ‘She’s the girl’ is veel bij Radio Noord op de radio te horen. Ook landelijk krijgt Henkus aandacht, van popzender 3FM. Ook was Jan Henk de Groot één van de vaste deelnemers aan het initiatief De Songclub, waar muzikanten continu werden uitgedaagd om nieuwe liedjes te schrijven.

Veelzijdig en actief zijn kenmerken van het werk van De Groot. Hij is veelvuldig op het podium te vinden (alleen of in samenwerking met bv. Alex Vissering en Edwin Jongendijk), schrijft liedjes voor zichzelf en anderen (bv. Iris Kroes en Mariska Brink), geeft les op het Noordpoort (docent Songwriting aan de opleiding Kunst & Multimedia), en geeft workshops geven aan beginnende en geïnteresseerde muzikanten. In april won De Groot nog de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden voor zijn album ‘Weerom’.

De Grunny wordt uitgereikt aan een Groninger die zich verdienstelijk maakt in de Groninger muziek. Eerdere winnaars zijn Erwin de Vries, Lianne Abeln, Jur Eckhardt en Bert Hadders.

2016 TROEBADOERS

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/158468/De-Troebadoers-winnen-Grunny-2016

De Grunny, de jaarlijks muziekprijs van RTV Noord, gaat dit jaar naar De Troebadoers Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot.

‘De Groninger Troebadoers zijn de aangewezen winnaars van de Grunny 2016’, zegt RTV Noord-directeur Gijs Lensink. ‘De jury was unaniem in haar keuze. Jan Henk de Groot, Alex Vissering en Edwin Jongedijk hebben iets teweeggebracht in Groningen.’

Record
Het Groningse dialect en de liefde voor Americana bracht De Troebadoers samen. Twee nagenoeg uitverkochte theatertournees volgden, ze waren de hoogste nieuwkomer in Alle 50 Goud 2014 met ‘Riekdom’, brachten een zeer succesvolle debuut-cd ‘Nachtkrabers’ uit en stonden maar liefst tien weken op nummer één in de Noord 9 met hun tweede single ‘In de Nacht’. Een absoluut record.

Jaarlijks reikt RTV Noord de Grunny uit. Een traditie die in 2010 is gestart met Erwin de Vries. Daarna wonnen Lianne Abeln (2011), Jur Eckhardt (2012), Bert Hadders (2013), Jan Henk de Groot (2014) en vorig jaar Reinout Douma. De Grunny is een muziekprijs die wordt uitgereikt aan één of meer Groningers die zich verdienstelijk maakt of maken in de Groninger muziekwereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *