Genomineerd voor Streektaalprijs 2016

IMG_5838Klinkende namen op korte lijst voor DvhN Streektaalprijs 2016
Muziekprijs gaat naar Groningen, de letteren zijn voor Drenthe
Groningen/assen Wie o wie ziet zijn of haar werk zondag 9 april beloond met de Dagblad van het Noorden streektaalprijs? De jury heeft een eerste selectie gemaakt.
De Dagblad van het Noorden streektaalprijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt in de categorieën literatuur en muziek. Uit beide rubrieken zette de jury (Eric van Oosterhout (voorzitter), Geesjen Heidema, Jannie Kuipers, Egbert Meyers en Tonko Ufkes) vijf bijdragen op de korte lijst. In totaal waren er veertig inzendingen.
Opvallend is dat alle literatuurnominaties op de korte lijst uit Drenthe komen: In nachten dat ik naost joe lig , van schrijver Anne Doornbos, Waorom geleuft gieniene mij nou? van Roelie de Weerd, Het jaor deur met Drentse kinderliedties , Zinnig , Drents tiedschrift van Huus van de Taol en Echt waor? Echt waor! van stichting Streektaol in Projecten en Huus van de Taol.
Groningen tekent dan weer voor alle muzieknominaties: Keunenk van Westerdaipsterdale, Jan Henk de Groot (winnaar DvhN streektaalprijs 2013 voor Weerom ), Rousteg Hoes van Krödde, Café op Driefklaai , Harry Niehof (winnaar 2007 voor Straks is t weer janken ), De Noodzoak van Erwin de Vries en IJe aans verteld van stichting Vertellus, Mien Westerkwartier en vertelcollectief Kom op Verhoal.
De streektaalprijs voor muziek gaat dus naar Groningen en die voor literatuur naar Drenthe. Vorig jaar wonnen de Drentse zangeres Martijje en de Stellingwerver schrijver Johan Veenstra.
De prijs wordt dit jaar niet uitgereikt in De Winshinghhof in Roden, maar in theater vanBeresteyn in Veendam (zondag 9 april, 14.00 uur).